Μόλις λάβατε πρόσκληση για συνέντευξη από ένα σχολείο! Συγχαρητήρια! Είστε στα μισά του δρόμου για την υπογραφή του συμβολαίου σας. Τι θα πρέπει να προσέξετε με τις ερωτήσεις και πώς να προετοιμαστείτε κατάλληλα.
Αν η διαδικασία πρόσληψής σας σε ένα σχολείο τοποθετηθεί σε μια ποσοστιαία κλίμακα, τότε το 50% είναι η αίτηση και το άλλο 50% είναι η συνέντευξή σας. Γι’ αυτό αξίζει να προετοιμαστείτε πολύ καλά και να απαντήσετε με σιγουριά στις ερωτήσεις τις οποίες θα σας κάνουν.
Στο άρθρο αυτό προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε τις πιο συχνές ερωτήσεις που θα μπορούσαν να σας απευθύνουν για μια θέση εκπαιδευτικού σε σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Years 7-11, AS και A Level), προσθέτοντας κάποια σχόλια για την καλύτερη κατανόησή τους.
Γιατί θέλετε να εργαστείτε στο συγκεκριμένο σχολείο;
Όσο κι αν η ερώτηση αυτή φαίνεται σχετικά απλή, είναι σημαντική για δυο λόγους. Αφενός για να ελέγξουν το πόσο καλά γνωρίζετε το σχολείο στο οποίο θέλετε να εργαστείτε και αφετέρου για να δουν πόσο σοβαρά έχετε πάρει τη συγκεκριμένη θέση για την οποία κάνατε αίτηση. Κάποιος που έκανε δεκάδες αιτήσεις σε σχολεία και το μόνο που θέλει είναι να εργαστεί σε ένα οποιοδήποτε σχολείο, προφανώς και δεν θα αφιερώσει καθόλου χρόνο για να διαβάσει για το σχολείο στο οποίο τον έχουν καλέσει για συνέντευξη, το ήθος του, το όραμά του για την εκπαίδευση και το επίπεδο των μαθητών του σχολείου αυτού. Οπότε φροντίστε να κάνετε την έρευνά σας, διαβάζοντας προσεκτικά:
– όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα του σχολείου,– την αναφορά της Ofsted για το σχολείο και– τα τελευταία νέα του σχολείου καθώς από εκεί μπορείτε να αντλήσετε κάποιες πληροφορίες που σίγουρα θα εκπλήξουν ευχάριστα τους συνομιλητές σας.
Ποια στοιχεία πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ένας καλός δάσκαλος; Τι θα κοιτούσατε αν επισκεπτόσασταν ένα μάθημα;
Πολύ συνοπτικά θέλουν να ακούσουν για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται ένα μάθημα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “outstanding” από την Ofsted. Πρακτικά, κάθε δάσκαλος πρέπει να αποδείξει ότι μέσα στα πρώτα 20 λεπτά του μαθήματος:
– δίνει ξεκάθαρους στόχους μάθησης (learning objectives)– παρουσιάζει τη θεωρία και τα παραδείγματα στους μαθητές– ελέγχει την κατανόηση της θεωρίας από τους μαθητές– διαφοροποιεί τις ερωτήσεις κατανόησης και τις ασκήσεις για να ανταποκρίνονται στο επίπεδο του κάθε μαθητή (differentiation)– αποδεικνύει ότι ο κάθε μαθητής έχει κερδίσει κάτι από το μάθημα και έχει προχωρήσει -λίγο ή πολύ- στον προσωπικό του μονοπάτι της μάθησης
Ο σχεδιασμός πλάνου μαθήματος (lesson plan) θα σας βοηθήσει πολύ ως προς τη διάκριση των παραπάνω σταδίων και την εξοικείωσή σας με αυτόν τον τρόπο διδασκαλίας που ανταποκρίνεται σε σύγχρονες μεθόδους.
Αν ένας μαθητής δυσκολευόταν με την κατανόηση του μαθήματος, πώς θα τον βοηθούσατε;
Σε κάθε σχολείο και σε κάθε τάξη το επίπεδο των μαθητών είναι διαφορετικό. Θα πρέπει να σχεδιάσετε αναλόγως το μάθημά σας ώστε να ανταποκρίνεται τόσο στις υψηλές απαιτήσεις του μαθητή που κατανοεί γρήγορα και θέλει να μάθει περισσότερα σε λιγότερο χρόνο και του μαθητή που χρειάζεται χρόνο να αφομοιώσει το μάθημα και να δεχθεί νέες ποσότητες γνώσεις σε ένα μεγαλύτερο χρονικό πλαίσιο. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική η συγκεκριμένη ερώτηση. Τονίστε ότι σε κάθε μάθημα φροντίζετε για τη διαφοροποίηση του υλικού (differentiation), παρακολουθείτε στενά τους στόχους κάθε μαθητή και επεμβαίνετε είτε με πρόσθετα μαθήματα (interventions) είτε με επιπλέον υλικό για να βοηθήσετε ουσιαστικά και έμπρακτα τον μαθητή που δυσκολεύεται.
Τι δραστηριότητες θα σκεφτόσασταν για να κάνετε το μάθημά σας πιο ενδιαφέρον;
Ανάλογα με το μάθημα που καλείστε να διδάξετε, μπορείτε να τονίσετε τη χρήση των φανταστικών εργαλείων που προσφέρει η τεχνολογία (διαδραστικοί πίνακες, παρουσιάσεις με ενσωματωμένους χάρτες, βίντεο, εικόνες και κινούμενο κείμενο, εργαλεία της πλατφόρμας G suite for Education κ.ά.). Να θυμάστε τον κανόνα των 3Δ: το μάθημά σας πρέπει να είναι Διασκεδαστικό, Διαδραστικό, Διαφορετικό!
Τι θα κάνατε αν ένας μαθητής διαφορετικού φύλου έμενε πίσω στην τάξη μετά το πέρας του μαθήματος για να μείνει μόνος/ μόνη μαζί σας;
Η ερώτηση αυτή όσο περίεργη μπορεί να φαίνεται σε κάποιον εκπαιδευτικό, είναι εξαιρετικά σημαντική και καίριας σημασίας γιατί αφορά ίσως το πιο σημαντικό θέμα στην καριέρα ενός εκπαιδευτικού στην Αγγλία: το Safeguarding, δηλαδή τη διασφάλιση της προστασίας του κάθε μαθητή όπως κι αν αυτή μπορεί να περιγραφεί (συναισθηματική, σωματική, σεξουαλική κλπ.). Διατηρήστε επομένως την ψυχραιμία σας και απαντήστε με σοβαρότητα χωρίς να υποτιμήσετε σε καμία περίπτωση την ερώτηση. Τονίστε για την εκπαίδευσή σας στο safeguarding (μπορείτε να κάνετε και δωρεάν σεμινάρια CPD online) και πείτε πως θα αποφεύγατε καταστάσεις 1:1 και πως θα αναφέρατε αμέσως το περιστατικό στον designated safeguarding officer του Σχολείου;
Υπάρχει κάποια δραστηριότητα που έχετε σχεδιάσει ως εκπαιδευτικός και την ξεχωρίζετε ως καλή πρακτική;
Σίγουρα θα έχει υπάρξει ένα μάθημα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το καλύτερό σας μάθημα. Σκεφτείτε γιατί το μάθημα αυτό ήταν ένα επιτυχημένο μάθημα και τις δραστηριότητες που σχεδιάσατε με τους μαθητές. Περιγράψτε λοιπόν την καλύτερη δραστηριότητα ή έστω δυο από αυτές (αν δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε μόνο μία – μην το παρακάνετε όμως), και περιγράψτε συγκεκριμένα τον αντίκτυπό της στους μαθητές σας. Τι τους άρεσε, πώς ανταποκρίθηκαν, πώς συνέβαλε αυτή η δραστηριότητα στην επίτευξη του διδακτικού σας στόχου, τι κάνατε για να τη βελτιώσετε για τα επόμενά σας μαθήματα. Στην απίθανη περίπτωση που δεν μπορέσετε να σκεφτείτε μία δική σας δραστηριότητα, περιγράψτε μια δραστηριότητα που σας άρεσε ή που ακούσατε από κάποιον συνάδελφό σας ή από το διαδίκτυο. Φροντίστε όμως να είστε πειστικοί και έτοιμοι να απαντήσετε σε περαιτέρω ερωτήσεις που αφορούν τη δραστηριότητα που περιγράψατε.
Τι σας αρέσει περισσότερο από τις σπουδές σας;
Ενδεχομένως μερικά σχολεία να σας απευθύνουν ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τις σπουδές σας και κυρίως με τη στάση σας απέναντι σε αυτές. Δείξτε το πάθος σας για το αντικείμενό σας, αφήστε στην άκρη άλλες δουλειές που ενδεχομένως έχετε κάνει για βιοποριστικούς λόγους μέχρι να βρείτε σχετική με το αντικείμενό σας δουλειά και φροντίστε να ξεχωρίσετε ένα στοιχείο που θεωρείτε ως το καλύτερο, ως αυτό που θα σας ξεχωρίσει από άλλους συναδέλφους σας με παρόμοια πιστοποιητικά και πτυχία.
Να θυμάστε πως η καλή προετοιμασία για τις συνεντεύξεις σας θα σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία, θα σας δώσει σιγουριά και θα σας γεμίσει με αυτοπεποίθηση όταν απαντάτε τις ερωτήσεις.
Επίσης, μην ξεχνάτε να βάζετε τον εαυτό σας στη θέση αυτού που σας κάνει τις ερωτήσεις: τι θα θέλατε να ακούσετε, ποια απάντηση θα σας έπειθε ώστε να προσλάβετε κάποιον για μια τόσο σημαντική και ξεχωριστή θέση όπως αυτή του εκπαιδευτικού; Αυτός θα είναι ένας καλός οδηγός για εσάς ώστε να μπορέσετε να δίνετε σαφείς, ξεκάθαρες, ουσιαστικές και ειλικρινείς απαντήσεις.
Καλή επιτυχία με χαμόγελο και αισιοδοξία!
0 Comments